Še en poskus selitve kemične proizvodnje v Kemiplasu


podnebje zemlje1

Članek iz častnika DELO

DO POLETJA REŠITEV ZA SELITEV KEMIPLASA

Še en poskus selitve kemične proizvodnje v Kemiplasu

Namesto kemije iščejo za vse sprejemljivo dejavnost

Koper – Proizvodnjo Kemiplasa bi lahko do poletja preselili z zemljišča v Dekanih pri Kopru in tako rešili glavno težavo s kemično industrijo v Kopru. V torek popoldne so se na pobudo koprskega župana pri ministru Roku Žarniću sestali lastnik Kemiplasa Enver Moralić, direktorica Kemiplasa Majda Perhavec, župan Boris Popovič in piranski podžupan Gašpar Gašpar Mišič, razvojni koordinator treh obalnih občin. Dogovorili so se za ustanovitev delovne skupine, ki naj bi do poletja poiskala za vse sprejemljivo dejavnost na 25 hektarih Kemiplasovega zemljišča pred Koprom.

"V koprski občini bodo še pred poletjem sprejeli sklep o začetku postopka za sprejem občinskega prostorskega načrta (OPN), ki bo omogočil razvoj nove dejavnosti. Imenovali smo skupino, v kateri smo Damijan Urankar, vodja sektorja za sodelovanje z občinami z ministrstva za okolje in prostor, Enver Moralić, Majda Perhavec, Boris Popovič, Gašpar Gašpar Mišič in arhitekt Boris Podrecca. Ta skupina naj bi poiskala vsebino, za katero bodo potem v približno poldrugem letu izdelali OPN," je povedal Gašpar Gašpar Mišič.

"Borisa Popoviča je zanimalo, ali bi bilo mogoče na območju sedanjega Kemiplasa umestiti družbeno bolj sprejemljive dejavnosti, zato je na sestanek povabil tudi predstavnika Kemiplasa, ki razmišlja o selitvi proizvodnje," so nam sporočili z ministrstva za okolje in prostor. Predstavniki direktorata za prostor so potrdili, da je umestitev za okolje manj obremenjujoče indrustrijske dejavnosti ena od možnih različic, za katero ne bi potrebovali spremembe rabe zemljišča. Za vsako drugo rabo zemljišča pa morajo v občini sprejeti nov prostorski načrt. "Strokovna služba direktorata za prostor je občini na voljo za vse informacije, ki jih bodo pri pripravi OPN potrebovali," so še sporočili z ministrstva za okolje. Če bi torej Kemiplas hotel na tem območju razvijati drugo industrijsko dejavnost, občini sploh ne bi bilo treba sprejemati novega prostorskega načrta, saj bi bila vsaka manj obremenjujoča za okolje. Ena od možnosti bi denimo lahko bila logistična dejavnost, za turistične dejavnosti, trgovski ali poslovni center ali stanovanja pa bi morali sprejeti nov prostorski načrt, čepraj je jasno, da bi vsaka od teh dejavnosti pomenila manjše tveganje za okolje, zaposlila pa bi lahko najmanj toliko ljudi, kot jih zdaj.

Kemiplas v Kopru zaposluje 50 delavcev. Konec februarja lani je prišlo v tej tovarni do večje eksplozije in požara, vendar hujših posledic za okolje in ljudi ni bilo. Večkrat je uhajal sublimat anhidrida ftalne kisline v obliki belih kosmičev. Bližnji stanovalci so se zato pritoževali nad smradom. Sredi maja lani je Agencija RS za okolje izdala zavrnilno odločbo za okoljevarstveno soglasje, na katero se je Kemiplas pritožil, vendar po skoraj enem letu Arso o pritožbi še ni odločil. Sredi novembra lani so v Kemiplasu ponovno ustavili proizvodnjo in večina zaposlenih je na čakanju. V Kemiplasu so nam včeraj zagotovili, da proizvodnja stoji zaradi težav pri dobavi surovine, zato v tovarni opravljajo remont. Po predvidevanjih bo proizvodnja stala še štiri mesece.

"Na pobudo ministra in predstavnikov treh obalnih občin je Kemiplas pripravljen preučiti možnost selitve dejavnost na Madžarsko, če pri projektu pridobi podporo (tudi pri zagotavljanju virov za selitev) omenjenih občin in države. Hkrati pa bodo začeli pripravljati načrt za nove dejavnosti, ki bi bile sprejemljive za občine, državo in lastnika. Delovna skupina bo predvidoma v treh do štirih mesecih pripravila ustrezne predloge," so nam odgovorili iz Kemiplasa.

BORIS ŠULIGOJ