Podpora proti onesnaževanju železarne v Zenici – BIH


Podrška protestu “Mittal nas truje!”

Međunarodna organizacija za zaštitu okoliša i prirode ALPE ADRIA GREEN dala je podršku demonstrantima koji već uzastopno drugu sedmicu protestiraju protiv zagađivanja iz ArcelorMittal Zenica. Pismo podrške vam prenosimo u potpunosti:

PODRŠKA PROTESTU

Poštovani,

Međunarodna organizacija za zaštitu okoliša i prirode ALPE ADRIA GREEN, koja djeluje u državama jugoistočne Evrope, između ostalog i u Bosni i Hercegovini, ogorčena je nad neodzivom tamošnjih inspekcijskih službi, vlasti i političkih stranaka u slučaju teškog zagađivanja zraka, koja je posljedica proizvodnje čelika u željezari ArcelorMittal Zenica.

ArcelorMittal Zenica krši sve međunarodne ugovore Kjotskog protokola, preko zdravstvenih konvencija do konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, koja je bila prihvaćena 1992. i koja je prvi obavezujući dokumenat, koji na međunarodnom nivou obrađuje pitanje odziva na klimatske promjene. U ovom slučaju, radi se o ugrožavanju tamošnjeg stanovništva, a poznato je da su te emisije kancerogene, jer su pune teških metala i otrovnih gasova.

U AAG podržavamo demonstrante, koji već uzastopno drugu sedmicu protestiraju protiv zagađivanja iz ArcelorMittal Zenica, i na međunarodnom nivou ćemo učiniti sve da tu agoniju prekinemo. Pri tome ćemo upotrijebiti sva pravna sredstva i sredstva pritisaka na vlasnike i politiku u toj državi, da zaustavimo tu agoniju, i da očuvamo zdravlje građana.

Link za originalnu verziju pisma podrške:http://www.shrani.si/f/G/bX/2lgxXwsm/aag.png

Također, mreža međunarodnih nevladinih organizacija “Bankwatch”, koja nadgleda rad i investicije međunarodnih finansijskih institucija u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, uputila je zahtjev kompaniji “ArcelorMittal” Zenica da konačno postavi filtere na svoja postrojenja, kako bi bile smanjene štetne emisije u okoliš, javila je Onasa.

Mreža “Bankwatch” upozorila je da je prošlo pet godina od kada je Evropska banka za obnovu i razvoj investirala 25 miliona eura u projekte unapređenja poslovanja kompanije “ArcelorMittal” Zenica, pod uslovom da bude uspostavljen efikasan sistem zaštite okoliša.

Međutim, do sada na tom planu ništa nije urađeno, a saopštenjem povodom eko protesta održanih u Zenici oglasila se i međunarodna nevladina organizacija “Alpe Adia Green”, koja djeluje u državama jugoistočne Evrope.

Ova organizacija je naglasila kako je ogorčena indiferentnošću inspekcijskih službi u BiH, vlasti i političkih stranaka u slučaju teškog zagađivanja zraka koje je posljedica proizvodnje čelika u željezari “ArcelorMittala” u Zenici.

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.