Izbor najbolj neekološke osebnosti leta v 2010


clip_image002

Komisija za izbor najbolj neekološko osebnosti leta v 2010 pri AAG je na včerajšni korespondenčni seji izbrala med štirimi kandidati zmagovalca tega leta.

Komisija za izbor je najprej po posredovanih predlogih izbrala zmagovalca četrtletja in sicer:

– v prvem četrtletju g. Mateja Lahovnika, tedanjega ministra za gospodarstvo, zaradi njegove tedanjega zagovarjanja izgradnje TEŠ 6,

– v drugem četrtletju g. Mladena Berginca, zaposlen na Sektorju  za ohranjanje narave pri ministrstvu za okolje in prostor, kot glavnega krivca, da so zainteresirano javnost pri oblikovanju zakona o Triglavskem Narodnem Parku izključili,

– v tretjem četrtletju ga. Ireno Bidovec, vodja inšpektorata RS za okolje in prostor – Območna enota Kranj, ki je kot sedanja odgovorna oseba odgovorna, da se že deset let rešuje nelegalno odlagališče odpadkov v občini Jesenice,

– v četrtem četrtletju g. Marko Zidanšek iz mestne občine Celje, ki je ekološko patruljo zaradi prikaza realnega katastrofalnega stanja na področju okolja v Celju, kot Županov odposlanec, označil kot ekoteroriste.

Komisija, se je po predstavitvi dokumentacije o predlaganih kanditatih z glasovanjem odločila, da je neekološka osebnost leta 2010 g. Mag. Marko Zidanšek.

OBRAZLOŽITEV

Mag. Marko Zidanšek iz mestne občine Celje ki je dejal, da ima občutek, da mestna občina Celje vsake toliko časa doživi napad “ekoteroristov”, ki ne prepoznajo prizadevanj mestne občine Celje, da mesto primerno pozicionira v slovenski prostor.

V oktobru letošnjega leta je komisija pri nevladni mednarodni okoljski organizaciji Alpe Adria Green izvedla ekološko patruljo v mestni občini Celje in njeni okolici. Okoljsko patruljo smo izvedli na podlagi pritožb tamkaj živečih naših prebivalcev. Rezultati so bili slabši kot smo sprva mislili, zato smo podrobneje skupaj z Civilnimi iniciativami  Celja pregledali celotno razpoložljivo dokumentacijo, ki smo jo uspeli pridobiti. Na podlagi te dokumentacije, smo naredili zapisnik,  ter sklicali tiskovno konferenco, na kateri smo novinarjem in širši javnosti predstavili rezultate ekološke patrulje. Na tiskovni konferenci niti v poročilu EKOLOŠKE PATRULJE nismo navajali, da je občina neposredno odgovorna za to stanje.

»V mestni občini Celje so se čutili dolžni odzvati  na trditve okoljske patrulje Alpe Adria Green (AAG), čeprav od nas  niso dobili nobenega uradnega dokumenta, veliko pa so pisali mediji« in so zaradi tega sklicali tiskovno konferenco na kateri so nas poimenovali EKOTERORISTI in da smo podatke, ki smo jih navedli pobrali iz konteksta in da so podatki  lažnivi. Obtožili so nas tudi, da strašimo ljudi in prikazujemo okoljevarstvene probleme črno-belo. “Od civilne iniciative bi pričakovali več konstruktivnega sodelovanja pri reševanju okoljskih vprašanj,” so še dodali, čeprav se je bil predsednik AAG, pred novinarsko konferenco pripravljen  sestati z županom, vendar na ta predlog ni dobil odgovora.

V mednarodni organizaciji ALPE ADRIA GREEN, bomo tudi drugo leto nadaljevali z projektom »črna tabla« le, da bomo od janurja 2011 leta naredili mesečni izbor najbolj neekološkega imena meseca in da bomo na koncu leta z javnim glasovanjem izbrali najbolj neekološko ime leta 2011.

Jesenice: 23.12.2010

Predsednik Alpe Adria Green
Vojko Bernard

Podrobnejše obrazložitve o posameznih zmagovalcih četrtletij lahko najdete na povezavi    https://alpeadriagreen.wordpress.com/crna-lista-aag-2010/

AAG dela izključno z denarjem, ki ga pridobi od sponzorjev in prostovoljnih prispevkov.

NAMESTO POSLOVNIH DARIL, DENAR ,KI STE GA NAMENILI ZA NOVOLETNA POSLOVNA DARILA NAMENITE ZA VARSTVO IN OČUVANJE OKOLJA IN NARAVE!

Podprite naše delo za prihodnost naših otrok. Prispevke lahko nakažete na TTK odprt pri Poštni Banki Slovenije: SI56- 9067-2000-0636-284.  Za prispevek se Vam najlepše zahvaljujemo!

Najbolj neekološki Slovenci v letu 2010 so …

Komisija Alpe Adria Green je naredila izbor najbolj neekoloških osebnosti v letu 2010. Najbolj nezelena oseba leta 2010 je Marko Zidanšek iz mestne občine Celje.

Ti. K., delo.si | čet, 23.12.2010 19:04

[natisni] | [pošlji] | A A

Alpe Adria Green, foto: Aleš Černivec/Delo

Ljubljana – Zidanška so izbrali med štirimi zmagovalci četrtletij. V ožji izbor so se uvrstili Matej Lahovnik, nekdanji minister za gospodarstvo, zaradi zagovarjanja izgradnje TEŠ6, Mladen Berginc, zaposlen na Sektorju za ohranjanje narave pri ministrstvu za okolje in prostor, kot glavni krivec, da so zainteresirano javnost pri oblikovanju zakona o Triglavskem Narodnem Parku izključili, Irena Bidovec, vodja inšpektorata RS za okolje in prostor v Kranju, ki niti po desetih letih ni očistila nelegalnega odlagališča odpadkov v občini Jesenice in Marko Zidanšek iz mestne občine Celje, ki je ekološko patruljo zaradi prikaza realnega katastrofalnega stanja na področju okolja v Celju, kot županov odposlanec, označil kot ekoteroriste.

V AAG so namreč v Celju izvedli ekološko patruljo, in sicer na podlagi pritožb prebivalcev. Stanje je bilo še slabše, kot smo pričakovali, so zapisali v AAG. Občina se je odzvala s tiskovno konferenco, kjer je podatke s patrulje označila za lažnive, organizacijo pa za ekoteroriste, s čimer so si po njihovem mnenju zaslužili naslov najbolj neekološke osebe leta 2010.