Norost, v Škofji Loki ogrevamo most!


V intervjuju s škofjeloškim županom Igorjem Drakslerjem je novinarka postavila tole vprašanje: »Nekateri občani v teh recesijskih časih oporekajo dejstvu, da je brv ogrevana. Kako to komentirate?« Župan je odgovoril: »Pri obnovi mostu smo poskrbeli tako za trajnost kot za varnost, za trajnost z izbiro kamnite obloge, za varnost ljudi pa tako, da most ogrevamo, da ne prihaja do zaledenitve, da ljudem ne drsi in ne prihaja do neljubih zimskih nezgod. Ogrevamo pa le v času padavin in ko je možnost zaledenitve.«
S tako poenostavljenim pojasnilom je zadovoljil nevedne, ostalih pa ne.

Zato si poglejmo še pravi vzrok in posledice.

Vzrok za ogrevanje

Tlak mostu je hotaveljski marmor. Nekdo je imel zelo velik interes, da ta kamen Občina kupi in ga tudi je. In tako je tlak na mostu iz materiala, ki je podvržen propadanju. Da bi to ublažili, so kamen impregnirali. Zdaj vode ne vpija več, ga bo pa treba še kdaj premazati, saj impregnacija ni trajna. Ker pa moker impregniran marmor še vedno drsi, recimo pri nizkih temperaturah, ko pada dež ali sneg, je potrebno most ogrevati, da je površina suha. Če bi vgradili namesto apnenca granit, grelcev ne bi potrebovali. Zakaj mislite, da se je občinska oblast odločila drugače?

Posledice

Samo v januarju so v enem samem mesecu porabili za gretje mostu 4921 kWh. S to energijo bi lahko imelo 246.000 družin prižgano 20W sijalko celo uro – skoraj polovica slovenskih družin.
Za ogrevanje mikro brvi v Škofji Loki so namreč v njen tlak vgradili grelce moči 28.000 watov.

clip_image002