Samo en narodni park imamo – tega hočemo ohraniti tudi za naše vnuke!


Razvoj podtriglavskega območja
V prihodnjih letih se bo problem visokogorja s tem mislim predsem Triglavskega narodnega parka izpostavil kot posebno važen. Velika občutljivost tega okolja, važnost posameznih hidroloških problemov ( pitna voda) je največkrat posledica nepazljivosti in malomarnega ravnanjem upravljavcev parka katerega smo jim zaupali v upravljanje ter malomarnega ravnanja obiskovalcev tega prostora in brezbrižnosti vlade ter vsega parlamenta ne glede na politično barvo.
Že sedaj iz Triglavskega narodnega parka Slovenija dobi 20 % vse pitne vode, negativni pojavi, ki jih zaradi ravnanja človeka na tem področju (športne zveze, planina konjščica, Pokljuka, planinske koče, …) se bodo v prihodnosti še povečali. Zaradi globalnega segrevanja in onesnaženosti na drugih področjih bo Slovenija iz TNP potrebovala še večjo količino vode.
V kolikor hočemo preiti v drugačno življenjsko kulturo, kulturo, ki predpisuje osnovno vrednoto o čuvanju tega področja moramo spremeniti miselnost lokalnih oblasti, vlade ter parlamenta o sprejemu zakona, ki bo popolnoma ščitil to območje. To področje predstavlja vrednoto za ves narod s katerim bomo učuvali zaradi kvalitetne vode tudi zdravje. Upoštevati moramo, da človek ni samo tisti , ki uživa sadove narave ampak je tudi odgovoren za učuvanje narave.
Ponovno odkrivanje starih kulturnih in socialnih vrednot, obrtniške dejavnosti na tem področju, ki vplivajo na kvaliteto življenja bodo v prihodnosti popolnoma spremenile odnos do tega področja. Kontakt z naravo vpliva na napredno spremembo stališča pri obravnavanju gorskih območij.
Dolgo časa so ljudje smatrali področje TNP, kot problem njenih prebivalcev, da sami odločajo in se spopadajo s problemi, danes pa pričenjamo gledati to območje, kot vir, ki vpliva na socialni in gospodarski razvoj tudi območja pod TNP. Brez dvoma je, da moramo podpreti sonaravni razvoj tega območja tako v gospodarskem kot tudi agrikulturnem ter obrtniškem področju, ki bi ohranil trajnostni razvoj. Vse to skupaj predstavlja podlago za očuvanje in nadzorovanje območja TNP in v zvezi s tem tudi podtriglavskega območja.
Državni zbor bi moral poleg sprejema novega zakona o TNP sprejeti še zakon o gorskih občinah.Ta zakon bi zagotavljal prebivalcem na teh območjih, zaradi neenakih možnosti razvoja v primerjavi z drugimi območji subvencije in druge pomoči za očuvanje za Slovenijo pomembne naravne krajine.
V kolikor bo Državni zbor potrdil novi zakon zakon o TNP v predlagani obliki bo ta manjši za tretjino in še tam misli kapital zidati turistične objekte z vso infrastrukturo, pri čemer je ponovno prišla na dan zamisel o gradnji, zaradi podnebnih sprememb, asfaltiranih cest in novih žičniških kapacitet v visokogorju izpod Triglava in ostalih gor v TNP. Sedanje črno gradnje sedanjih in bivših funkcionarjev pa bodo legalizirali, brez gradbenih in drugih dokumentov. Na Pokljuki bodo zgradili še vadbeni center za NATO pakt ter na Triglavu vadbene alpinistične stene za vojake NATA. V ozadju vsega tega stojijo Smučarska Zveza Slovenije, Žičničarji, sedanji lastniki črno gradenj,Slovenska vojska,hotelske hiše in tuji investitorji, ki želijo na Pokljuki in planinah izpod Triglava graditi apartmajska naselja z vso infrastrukturo. Med drugim želijo tako apartmajska naselja graditi od Planice proti Tamarju in na sedmerih jezerih, kjer so že zaradi pohlepa Planinske zveze Slovenija – PD Ljubljana Matica uničili z fekalijami dvojno jezero, za katerega uničenje pa ne bo nihče odgovarjal, ker povezave segajo v sam sedanji politični vrh! V zakon so vgradili tudi nekatere ugodnosti za domačine, ki pa bodo od denarne pogače dobili drobtinice, večji del pa bodo pobrali Novopečeni Kapitalisti z blagoslovom Vlade RS in Državnega Zbora
V ALPE ADRIA GREEN SE PRIPRAVLJAMO NA ZBIRANJE PODPISOV ZA REFERENDUM. SLOVENCI BI NA TEM REFERENDUMU ODLOČILI ALI ŽELIMO OHRANITI TRIGLAVSKI NARODNI PARK PO IOCN KRITERIJIH ALI PA SE ENOSTAVNO TRIGLAVSKEMU PARKU SLOVENCI ODREČEMO V KORIST KAPITALA
PRIDRUŽITE SE NAM SVOJO PODPORO LAHKO DASTE TAKO, DA SE VPIŠETE V SKUPINO NA FACEBOOK Triglavski Narodni Park bodo spremenili v KRAJINSKEGA –http://www.facebook.com/group.php?gid=218435251291
Predsednik AAG:
Vojko Bernard

image553