Voda, plastenke in deponije odpadkov


Kar naenkrat smo znašli v vrtincu dogodkov,ki jih prinaša seboj zmanjšana potrošnja dobrin in temu pravimo z lepimi besedami gospodarska kriza. Ne bom se spuščal v vzroke, saj so zato že vpoklicani razni svetovalci, pać pa želim napisati en droben primer iz naše vsakdanje prakse.

Ko sem prvič videl plastenke polnjene z vodo sem se smejal in štel to za novo modno muho. Istočasno so mediji prinašali vedno bolj alarmantne novice,kaj se dogaja z našo vodo in kako malomaren odnos do nje imamo. Takrat smo si zamišljali, da so pravzaprav vodotoki, tisti,ki bodo psprejeli naše odplake. No k sreči smo se kmalu spametovali in pričeli pridno graditi kanalizacijske sistem in tudi spremenil se je naš odnos do varovanja okolja. Saj smo pričeli zbirati tudi komunalne in druge indusatrijske odpadke ter jih voziti na deponije, za kar so služile sprva razne grape na robu naših naselij. In sedaj prihaja pravni red tudi na to področje, morda malo pod vplivom seveda našega članstva v EU.

Ob vsem tem so se spreminjale naše navade in potrebe. Začeli smo posegati po trgovskih policah z vstekleničeno vodo in drugih brezalkoholnih pijač.

Res je ,da imamo v nekatrih naših krajih izredno dobro pitno vodo, v drugih krajih pa malo manj dobro. Amapak vsi enako veselo kupujemo pitno vstekleničeno vodo. Radenska nam res ne teče po vodovodnih ceveh , zato je njen nakup vsekakor upravičen, vse ostalo pa je posledica uspešnih reklmanih potez posameznih polnilcev vode in proizvajalcev brezalkoholnih pijač. Vsi smo že pozabili na doma narejene iz naravnih sestavin narejene sirupe,ki so bili vedno v pomoč pri reševanju žejnih občutkov.

In sedaj znosimo domov velike količine takšnih in drugačnih pijač. Vse pa je lepo zapakirano v lepih oblikovalskih dosežkih industrijskih oblikovalcev.

Tako,kakor smo prinesli domov,tako tudi to plastično embalažo z veseljem odnesemo v naše smetnjake, saj jo ne rabimo več. In sedaj so nam priskočila na pomoč še komunalna podjetja,katera so postavila ekološke otoke,kjer naj bi občani sami oddajali odpadke,tako ,kot je napisano na teh velikih kontejnerjih. In to nadaljuje svojo pot v zbirne centre in potem naprej k različnim kupcem sekundarnih surovin.

Pri tem pa smo spregledali, kako drag je prevoz praznih plastenk do zbirnega centra ali kako postaja drag prevoz komunalnih odpadkov na najbližjo komunalno deponijo. In ta prevoz bo z zaprtjem še nekaj komunalnih deponij še dražji.

Komunalna podjetja poznajo vsebino naših odpadkov, ničesar pa ne storijo za zmanjšanje teh odpadkov že na izvoru. Nekaj bi bilo potrebno storiti na zmanjševanju takšnih nakupov,nekaj pa s pomočjo znanja za zmanjšanje volumna teh odpadkov.

In lepo zbrane plastenke so seveda surovina za ponovno izdelovanje teh plastenk. Pri tem največ pridobi naše okolje in tudi proizvajalci takšne embalaže,saj ne bo potreben uvoz repromateiala. In za njih bo tako gospodarska kriza v zmanjšanju nakupov manjša saj ne bodo vezani uvoz.

Morda je to droben prispevek za premišljeni naslednji nakup.

 

 

VSE SLOVENCE AAG – GREENSLO SLOVENIJA POZIVA: PIJTE VODO IZ VODOVODA JE RAVNOTAKO DOBRA KOT V PLASTENKAH. S TEM DEJANJEM BOSTE PRIHRANILI DENAR IN MANJ ONESNEŽEVALI NARAVO, TER PRENEHALI POLNITI ŽEPE KOOPERACIJAM, KI VAS Z REKLAMAMI SAMO ZAVAJAJO. ČE VODO POTREBUJETE ZUNAJ SI JO NATOČITE DOMA IN JO VZEMITE SEBOJ.

TO PORJUJEJO VSAKODNEVNE KEMIJSKE ANALIZE VODE IZ PLASTENK IN VODOVODA. V SLOVENIJI JE DOKAZANO, DA JE VODA IZ VODOVODA V 80% VZORCEV BOLJŠA KOT VODA IT PLASTENK  

image PLASTENKE ŠKODLJIVE ZA OKOLJE, VODA V NJIH PA NI NEUPOREČNA, KER NA PLASTENKAH NE NAJDEMO NIKJER POTRDILA V KAKOVOSTI!!!

image VODA IZ CEVOVODA JE VSAKODNEVNO KONTROLIRANA !!!

SLIKE SO SIBOLIČNE