Zlorabljen otrok v sistemu države


 
 
 
 
11. julij 2008

Zlorabljen otrok v sistemu države

Objavljeno v Socialno delo, Enostarševske družine, knjige avtor katarina

Predstavljm vam knjigo, prvo v Sloveniji, ki govori o ločitvi, zlorabah položajev na CSD Ravne na Koroškem, neaktivnosti policije in ležernosti ter pristranskosti sodišča.

Ko se je odločila, da noče več tako živeti ji je mož rekel, da ji bo vzel VSE: avto, stanovanje in otroka. In ji je.
Za dolgih SEDEM let je ostala brez obeh hčera, prva – ki sploh ni bila njegova, saj se je rodila v njenem prvem zakonu z možem, ki je kmalu po rojstvu hčere umrl, je bila dodeljena v rejništvo babici in dedku, druga – njuna skupna, pa je bila dodeljena njemu. Natalija je ostala popolnoma brez vsega – avta, stanovanja in otrok.

Šele ko se je obrnila na Protikoupcijsko komisijo in Varuha človekovih pravic, se je klobčič začel odpletati in so se stvari začle postavljati na pravo mesto. Česar prej v sedmih letih ni mogla urediti, je potem v enem dnevu uredila  – prvo hčero nazaj k sebi iz rejništva.

natalija-markac.jpg

Knjiga opisuje obnašanje strokovnjakov na CSD-ju, funkcioniranje sodnih izvedencev, pristranskost sodišč ter podlo igro bivšega partnerja, s katero ji je prav vse – prijateje, sorodnike in strokovnjake, obrnil proti njej samo zato, ker je hotela stran, ker ni hotela živet v zakonu, ki to ni bil.

Postopki, ki so bili vodeni brez argumentov, strokovnjaki so se do nje obnašali ignorantsko in skrajno žaljivo. Vse to in še več preberete v knjigi, ki je bila predstavljena včeraj.

Njena kalvarja se je začela nekega večera, ko je kot običajno šla v šolo na predavanja. Pred tem sta se z možem sprla in ko se je po treh urah vrnila domov je našla stanovanje … prazno. V tem času je oče odšel na policijo in CSD ter prijavil mamo, da ogroža življenje otrokoma in njemu. Otroke so dali v rejo na tajno lokacijo (oče pa ju je vseeno lahko obiskoval), njej pa niso hoteli povedati kje so in zakaj so to storili.
________________________________________

Podobnih zgodb je v Sloveniji nešteto. Pa ne samo takih, kjer so mamam odvzeti otroci in jih ne morejo ali ne smejo pod pritiskom ustrahovanja videti, tudi obratno je, ko očetje ne morejo do svojih otrok, ko imajo strogo omejene stike z njimi, pa se še ti ne izvajajo.

Knjiga vredna branja in razmišljanja ter doumevanja, kako pri bojevanju med staršema nepopravljivo trpijo otroci.

 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

13 komentarjev

 1. lalala.la pravi:

  hvala,Katarina,za zgoraj napisano..
  Hočeš slišati moje izkušnje na temo CSD..kot mama,ženska,človek..Kaj so mi storile??????????????????LP

  11. julij, 2008 ob 07:54

 2. katarina pravi:

  seveda. opiši vse z imeni in priimki (da imam verodostojne podatke, ki pa jih po želji ne bom objavila) in objavim tudi tvojo zgodbo.

  11. julij, 2008 ob 08:20

 3. samo ahlin pravi:

  Vse pohvale Nataliji, da je zbrala pogum in vso to kalvarijo opisala v knjigi. Že dolgo stojim na tem stališču, da je o tem treba jasno in glasno spregovoriti, s prstom pokazati na akterje tega maltretiranja otrok, saj se po večini pojavljajo eni in isti! Naj nas ne bo sram, naj nas ne obremenjuje "jezik ulice"- klevetanje, naj jim ne uspe nas prestrašiti, …, z velikimi črkami je potrebno zapisati njihova imena!!!
  Pri vsem tem se pa upravičeno vprašam;"ALI VSI TI, KI SO TO POVZROČILI, ŠE VEDNO DELAJO NA SVOJIH DELOVNIH MESTIH?"

  P.S. Tudi sam pišem, a glede na situacijo, ne vem kdaj bo knjiga spisana. Morda, kar mi je zelo žal, bo šele takrat, ko bodo že vsi mislili, da je zgodba otrok in Natalije pozabljena. Še v naprej se lahko nekateri skrivajo za svojimi maskami in se medsebojno podpirajo kot členi verige. Ne vedo pa, da se vsi ti členi lahko tudi prelomijo, dočim sam, sem člen, ki ga ne more pretrgati nihče. Ljubezen do sina je premočan argument, da bi se lahko to zgodilo!!

  Katarina danes pa moram povdariti, da ti je uspelo zelo lepo in nazorno v parih besedah zapisati resnico in realno stanje dogajanja na tem tako občutljivem področju.

  LP Samo Ahlin

  11. julij, 2008 ob 08:29

 4. katarina pravi:

  :) hvala, samo. žal mi je samo to, da v knjigi ni imen in priimkov. sama rada operiram s temi podatki, da se ne meče vseh v isti koš. torej socialna delavka ta in ta, recimo. pa sodnica ta in ta.

  11. julij, 2008 ob 08:41

 5. samo ahlin pravi:

  Vidiš v moji pa bodo!!! Od prvega do zadnjega policista, vse socialke, sodnice, izvedenci, Urad Varuha, Protikorupcjiska komisija, politiki, zdravstveni delavci, odvetniki, prijatelji, znanci, sorodniki,…, vsi z pravimi imeni in nazivi, slike, skenirani dokumenti, saj konec koncev so vsi javne osebe in knjiga bo po resničnem dogodku. Kdaj pa bo to, ne vem. Kot kaže še dolgo ne. A ker vem, da sina ne bom nikdar pozabil in mi je tako težko, ker ga nisem še uspel rešiti iz tega začaranega kroga, vem, da bo prišel tisti dan, ko ….

  Zakaj nisem imel vseh teh izkušenj in znanja že mnogo prej. Vse bi rešil v pol leta, tako pa …

  http://www.youtube.com/watch?v=N1EkWnqiJiQ

  LP Samo Ahlin

  11. julij, 2008 ob 08:57

 6. monster pravi:

  po prvih odzivih se bo sporočilo knjige širilo hitro :)

  hvala katarini za objavo

  11. julij, 2008 ob 16:13

 7. lalala.la pravi:

  katarina!Pisala sem ti že na a-mail..imena in priimke uradnih ti rada povem..dokažem.Je pa res,da si bom ranila otroka..moj molk je v prid zlodejem..komu mar,če jaz trpim! A zelo!Vsi po vrsti, socialni,pokrivajo eni druge..veriga..zloraba ‘po zakonu’..umreš od groze..zato sem te bila vesela..100 katarin potrebujemo..in da se še to pomnoži..groza..živo grozoto so mi storileee.
  Samo Ahlin:še bolj korajžno!! Lp

  12. julij, 2008 ob 08:18

 8. prodajalec pravi:

  kako je moč do te knjige priti?

  14. julij, 2008 ob 10:52

 9. katarina pravi:

  hmmm… jaz sem jo dobila na predstavitvi knjige. vem, da je še nikjer ne prodajajo. piši mi na mail katarina_zarki@yahoo.com , pa ti bom dala kontakt, prreko katerega jo lahko naročiš.

  14. julij, 2008 ob 11:00

 10. mičo pravi:

  Prodajalec, greš na CSD in bojda je to sedaj obvezno čtivo.

  14. julij, 2008 ob 12:30

 11. katarina pravi:

  za socialne delavce ne bi bilo slabo.

  14. julij, 2008 ob 12:36

 12. monster pravi:

  delamo na tem, da pride po en izvod na vsak CSD ;) …brez hecov.

  14. julij, 2008 ob 14:39

 13. samo ahlin pravi:

  Pa še kakšnemu sodišču, izvedencu, policjiski postaji, izvršitelju, itn. Tudi sam mislim resno. Upam, da bo vedno več literature s tega področja, a ne nove literature, ampak literature za škodo, ki se je dogajala otrokom in staršem do sedaj.

  LP Samo Ahlin

  14. julij, 2008 ob 14:43

Advertisements

About Alpe Adria Green org. 051 311 450

President Alpe Adria Green - international environmental NGOs
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.