c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

ODPRTO PISMO MINISTRU ZA KMETIJSTVO IN OKOLJE RS, VLADI RS IN KOMISARJU ZA OKOLJE V EU


Potres v Italiji se zgodil po mnenju strokovnjakov zato, ker je tam prelomnica in se naslanja na “Jadransko ploščo”. V Italiji neodvisni strokovnjaki trdijo, da je tam prelom vprašljil, saj so geološki podatki nepopolni! Po oceni Italijanskih neodvisnih strokovnjakov se je potres zgodil, zaradi človeškega faktorja. Na tem področju namreč želijo postaviti skladišča podzemnega plina. Po naših informacijah so tam že naredili nekaj vrtin za skladišča zemeljskega plina. Kaj je pravi vzok te te tragedije bodo ugotovili čez leta, saj si Italijanske oblasti očitno ne želijo, da bi resnica prišla v javnost, kar pa bi lahko storila država Slovenija, saj je njeno prebivalstvo ogroženo po Seveso derektivi!

V Sloveniji želijo izvesti podobno vrtanje po nekvalitetni tehnologiji, v Prekmurju. S to metodo želijo pridobivati zemeljski plin, kjer bodo povzročili nevarnost za potres na tem območju. To metodo vrtanja so zaradi potresne nevarnosti po svetu prepovedali, pri nas pa so kršili, zaradi pohlepa po zaslušku med drugim tudi AARHUŠKO KONVENCIJO ter SEVESO DEREKTIVO. Po aarhuški konvenciji bi morali odpreti vsesplošno javno razpravo, ker obstaja možnost velike katastrofe na tem območju. S tem Slovenija grobo krši Saveso derektivo EU, katera sopotpisnica je!

ZDAJŠNEMU MINISTRU ZA KMETIJSTVO IN OKOLJE TER VLADI JE VSEENO KAJ KDO DELA V SLOVENIJI, VAŽNO JIM JE SAMO KOLIKO DENARJA OD DAVKOV BO PRITEKLO V DRŽAVNO BLAGAJNO.

V AAG zahtevamo od države Slovenije, da se dela v Prekmurju na tem področju takoj prekinejo in da se v državi Sloveniji prično spoštovati EU konvencije in derektive. Od komisarja g.Janeza Potočnika pa pričakujemo, zaradi očitnih kršitev v Prekmurju, takojšne ukrepanje proti slovenski državi.

Predsednik Alpe Adria Green:

Vojko Bernard

Poslano po e-pošti:

– g. Franc Bogovič

– g. Janez Potočnik

– vlada RS

– mediji

Vrtina v Lendavi

Iz vrtine na Petišovskem polju pri Lendavi, je zemeljski plin izbruhnil pred tremi tedni (Foto: POP TV)

OBALA NET>

  • 3.6.2012 ob 21:20
  • Iztok Černe

Odgovoren človek?

V okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green (AAG) so v zvezi z nedavnim potresom v Italiji napisali odprto pismo evropskemu komisarju za okolje, ministrstvu za kmetijstvo in okolje ter vladi Republike Slovenije. V pismu izražajo dvom, da je do potresa prišlo zaradi naravnih dejavnikov in opozarjajo na to, da na področju, kjer se je zgodil potres, italijanske oblasti delajo vrtine za skladiščenje zemeljskega plina. Ker naj bi s podobno tehniko vrtali tudi pri nas, zahtevajo takojšnje ukrepanje pristojnih služb.

 

Okoljevarstvena organizacija AAG je v odprtem pismu pozvala vlado RS, ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika naj pri nas preprečijo podobno vrtanje kot ga izvajajo italijanske oblasti na območju v okolici Bologne, ki ga je pretekli teden že drugič stresel močnejši potres. Zemeljski plin naj bi s podobnim načinom vrtanja iskali tudi v Prekmurju, po mnenju okoljevarstvenikov, pa je oprema tista, ki povzroča potrese in ne naravne sile.
Nedovoljena metoda
Italijanski strokovnjaki so ocenili, da se je potres v Italiji, ki smo ga lahko čutili tudi pri nas, zgodil zaradi prelomnice, ki naj bi bila na tem območju in ki pritiska na t.i. Jadransko ploščo. Ker pa so geološki podatki nepopolni nekateri neodvisni strokovnjaki menijo, da je morda prišlo do potresa zaradi človeškega faktorja. Pri tem v AAG dodajajo: »Po naših informacijah so tam že naredili nekaj vrtin za skladišča zemeljskega plina. Kaj je pravi vzrok te tragedije bodo ugotovili čez leta, saj si italijanske oblasti očitno ne želijo, da bi resnica prišla v javnost, kar pa bi lahko storila država Slovenija, saj je njeno prebivalstvo ogroženo.« Metodo vrtanja, ki naj bi jo uporobljali v severni Italiji in pri nas so v svetu prepovedali ravno zaradi tega, ker je naj bi bila nevarna za sprožanje potresov. AAG opozarja, da se z uporabo nedovoljene opreme krši Aarhuško konvencijo, ki sicer obvezuje podpisnice, da pri pomembnih okoljskih odločitvah sodelujejo s prebivalstvom tako da ga obveščajo in dovolijo soodločanje pri temah, ki se dotikajo njihovega življenskega okolja. Po mnenju AAG: »Zdajšnjemu ministru za kmetijstvo in okolje ter vladji je vseeno kaj kdo dela v Sloveniji, važno jim je samo koliko denarja bo priteklo v državno blagajno.« Od komisarja za okolje pri EU Janeza Potočnika pričakujejo, da bo takoj ukrepal proti Sloveniji.
Smrtonosen potres
Severno Italijo sta v kratkem stresla dva močnejša potresa z epicentrom 40 km severno od Bologne v kraju Medolla. Zadnji potres z magnitudo 5,8 je povzročil ogromno materialno škodo v industrijskem središču Italije in zahteval 17 smrtnih žrtev. Potres so zabeležile tudi seizmološke naprave na naši strani meje, in sicer je merilna naprava v okolici Kopra pokazala magnitudo tresenj tal kar 1,8.

Okoljevarstvena organizacija AAG je v odprtem pismu pozvala vlado RSMinistrstvo za kmetijstvo in okolje terevropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika naj pri nas preprečijo podobno vrtanje kot ga izvajajo italijanske oblasti na območju v okolici Bologne, ki ga je pretekli teden že drugič stresel močnejši potres. Zemeljski plin naj bi s podobnim načinom vrtanja iskali tudi v Prekmurju, po mnenju okoljevarstvenikov, pa je oprema tista, ki povzroča potrese in ne naravne sile.

Nedovoljena metoda

Italijanski strokovnjaki so ocenili, da se je potres v Italiji, ki smo ga lahko čutili tudi pri nas, zgodil zaradi prelomnice, ki naj bi bila na tem območju in ki pritiska na t.i. Jadransko ploščo. Ker pa so geološki podatki nepopolni, nekateri neodvisni strokovnjaki menijo, da je morda prišlo do potresa zaradi človeškega faktorja. Pri tem v AAG dodajajo: »Po naših informacijah so tam že naredili nekaj vrtin za skladišča zemeljskega plina. Kaj je pravi vzrok te tragedije bodo ugotovili čez leta, saj si italijanske oblasti očitno ne želijo, da bi resnica prišla v javnost, kar pa bi lahko storila državaSlovenija, saj je njeno prebivalstvo ogroženo.« Metodo vrtanja, ki naj bi jo uporobljali v severni Italiji in pri nas, so v svetu prepovedali ravno zaradi tega, ker je naj bi bila nevarna za sprožanje potresov. AAG opozarja, da se z uporabo nedovoljene opreme krši Aarhuško konvencijo, ki sicer obvezuje podpisnice, da pri pomembnih okoljskih odločitvah sodelujejo s prebivalstvom tako da ga obveščajo in dovolijo soodločanje pri temah, ki se dotikajo njihovega življenskega okolja. Po mnenju AAG: »Zdajšnjemu ministru za kmetijstvo in okolje ter vladi je vseeno kaj kdo dela v Sloveniji, važno jim je samo koliko denarja bo priteklo v državno blagajno.« Od komisarja za okolje pri EU Janeza Potočnika pričakujejo, da bo takoj ukrepal proti Sloveniji.

Smrtonosen potres

Severno Italijo sta v kratkem stresla dva močnejša potresa z epicentrom 40 km severno od Bologne v kraju Medolla. Zadnji potres z magnitudo 5,8 je povzročil ogromno materialno škodo v industrijskem središču Italije in zahteval 17 smrtnih žrtev. Potres so zabeležile tudi seizmološke naprave na naši strani meje, in sicer je merilna naprava v okolici Kopra pokazala magnitudo tresenj tal kar 1,8.

 




Blog at WordPress.com.